Introductie

Trots kunnen we u vertellen dat de bouw van de EMPYRO installatie, op het moment van versturen van deze nieuwsbrief, geheel volgens planning is voltooid! In deze nieuwsbrief vindt u een interview met Kees Sinke, de project manager van EMPYRO, een update van de vorderingen van de bouw en de laatste tweets en nieuwtjes.

We hopen dat u de nieuwsbrief weer met veel plezier zult lezen.

Namens BTG-BTL en Empyro wensen wij u hele fijne feestdagen en een gelukkig 2015 toe!

Also available in English.

christmas tree

Korte kennismaking met...Kees Sinke

Kees Sinke is de project manager van Empyro en is dus verantwoordelijk voor de bouw en installatie van deze fabriek. Afgelopen maand heeft plantmanager Martin Risseeuw de Empyro installatie overgenomen en is men begonnen deze in bedrijf te gaan stellen.

Wat is jouw functie?

Ik werk al ruim 10 jaar als zelfstandig project manager. De projecten die ik begeleid zijn voor het overgrote deel op het gebied van (duurzame) energie. Momenteel ben ik naast Empyro ook bezig met het Warmtenet in Nijmegen en de bouw van een afvalverbrandingscentrale in Harlingen. Ik ben sinds 2010 al betrokken bij Empyro. Het zwaartepunt voor mij ligt op de bouw van de installatie, die is begonnen met het aanleggen van de fundaties in april van dit jaar. Afgelopen maand heb ik het stokje overdragen aan de plant manager, die de inbedrijfstelling zal gaan uitvoeren.

Waarin is Empyro uniek ten opzichte van andere grote projecten die je gedaan hebt?

Dit project is een technologisch hoogstandje. Verder wijkt het duidelijk af in de manier waarop het wordt gebouwd, de zogenaamde skid-bouw (modulair bouwen). De installatie is ge-engineerd, gemonteerd en grotendeels getest in de hal van Zeton. Vervolgens is de installatie gedemonteerd, getransporteerd en weer gemonteerd op de bouwplaats. Hierdoor is de opbouwtijd op de bouwlocatie zelf erg kort en weet je zeker dat alles past en werkt. Dit is echt uniek. Men kan deze installatie straks bestellen en overal ter wereld plaatsen.

Wat was de grootste uitdaging binnen dit project?

De grootste uitdaging was het grote aantal contractors en leveranciers. Het is geen turn-key project, dus de coördinatie moesten we zelf doen. Dit vergt van een project manager veel energie in coördinatie- en interfacemanagement. Met de samenwerking van alle betrokken partijen valt of staat een project. Mijn rol was om de voorwaarden voor goede samenwerking te scheppen, de voortgang strak te bewaken en knelpunten op te lossen. Het is prima verlopen, echt fantastisch wat er is gepresteerd door iedereen. Op alle fronten is er goed samengewerkt.

Hoe zie je de toekomst voor BTG-BTL en Empyro?

Ik denk dat BTG-BTL een uniek product heeft ontwikkeld dat meehelpt aan de verduurzaming van het milieu. Het is een stap vooruit om minder afhankelijk te worden van fossiele olie. Het product en het proces zijn uniek en dit biedt volop kansen voor de toekomst. Met name ook omdat het in skids wordt gebouwd, waardoor het geschikt is om waar dan ook ter wereld neer te zetten.

Ik vond het fantastisch om aan dit project mee te werken.

Kees Sinke: “Het succes van een project als dit valt of staat met de samenwerking van de betrokken partijen. Binnen dit project is er op alle fronten goed samengewerkt. ”

Bio-energiedag 2014

lud.png

De Bio-energiedag Oost-Nederland is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door Bio-energiecluster Oost-Nederland (BEON). Het thema was dit jaar: “Bio-energie: Duurzaam verkregen, lokaal inzetbaar”. BEON is een cluster van bedrijven en instellingen dat ten doel heeft om bio-energie in Oost-Nederland te bevorderen. De samenvatting van de succesvolle dag, gepresenteerd door Frans Feil is terug te vinden in het volgende filmpje, waarin ‘Kapitein Lud’ als razende reporter o.a. aanwezig is bij het transport van de SKID’s van Empyro over water (vanaf 25:50 min).

www.youtube.com/watch?v=G908doxnWE8&feature=youtu.be&t=25m50s

Laatste tweets

tweets.1.png

Wij introduceren..

We zijn blij te mogen melden dat BTG-BTL een overeenkomst heeft getekend met Peter Renmarker als vertegenwoordiger voor onze technologie in Zweden. Met zijn Master diploma in Chemische Technologie starte Peter zijn carriere met het promoten van een nieuw energie systeem in Zweden gebaseerd op vloeibare kool en water genaamd Fluidcarbon dat gebruikt wordt om stookolie te vervangen op industriële boilers. Na enkele jaren aktief te zijn geweest in internationale marketing voor MKB bedrijven in het B2B segment vervolgde Peter zijn carriere in 1994 bij AkzoNobel om hun Europese netwerk van verkoopkantoren voor houtlijm en vezelplaat op te bouwen. In 2003 werd hij gepromoveerd tot algemeen directeur van de houtlijm divisie van AkzoNobel in Azië in Singapore en in 2008 verkaste hij naar Canada voor zij rol als algemeen directeur van een industriele verf leverancier welke AkzoNobel net had overgenomen. In 2012 keerde Peter terug naar zijn thuisland Zweden en begon hij zijn eigen consultancy bureau welke zich nu onder andere bezig houdt met het produceren van duurzame biodiesel uit afvalproducten van de pulp en papier industrie. We hebben er bij BTG-BTL alle vertrouwen in dat Peter's achtergrond en netwerk hem een waardevolle aanwinst maken voor het promoten van onze technologie in Zweden!

   

Empyro voortgang

Zoals gepland was Zeton in hun werkplaats in Enschede eind oktober klaar met de bouw van Empyro.

Vervolgens hebben de ingenieurs van BTG-BTL en de operators van Empyro samen met Zeton de opgeleverde fabriek aan een afnametest onderwerpen. Nadat deze tests met succes waren doorlopen kon de fabriek worden gedemonteerd in de individuele skids.

Maandag 13 oktober was de grote dag aangebroken waarop iedereen binnen het Empyro project zat te wachten. De skids werden één voor één op transport gezet naar de site in Hengelo.

Dit transport werd vakkundig opgepakt door Wagenborg. Veelal in de avonduren om het verkeer in Enschede niet al te veel tot last te zijn.

Een aantal van de skids ging via het Twentekanaal. Dit werd mooi in beeld gebracht door RTV Oost.

Eenmaal in de container terminal van Hengelo werden de skids weer uitgeladen en naar het naastgelegen terrein van Empyro gereden.

Toen alle skids op site waren gearriveerd konden de skids weer samengevoegd worden. Hierboven de eerste skid die op de fundering geplaatst werd.

In slechts acht werkdagen was dit proces voltooid en stond er een complete fabriek. Een ongelooflijk korte tijd!

De ketel die in de afbeelding hierboven in de kraan hangt, gebouwd door onze buren van Stork, vormde het laatste puzzelstuk. Hierna zijn in november enkel nog componenten als de biomassa silo's en de stoomturbine gearriveerd. Nu konden we samen hard aan het werk om alle pijpleidingen en elektrische verbindingen weer met elkaar te verbinden.

Hier boven de stoomleiding naar onze buren van Akzo Nobel welke nu ook gereed is om duurzame stoom uit biomassa te leveren. Het rustig opstarten van de fabriek staat gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar. De afgelopen maand zijn we nog bezig geweest met de laatste werkzaamheden. De fabriek is nu precies op tijd overgedragen van het bouwteam van Kees Sinke aan het productieteam van Martin Risseeuw. We zijn erg trots op alle mensen die hebben bijgedragen aan deze prestatie!

Martin en zijn mannen gaan nu de laatste tests en veiligheidscheck doorlopen en vervolgens de fabriek in bedrijf nemen. Volledig in bedrijf komen zal enige tijd en veel inspanning vereisen. Maar we hebben er het volste vertrouwen in dat we dit jaar erin zullen slagen de productie targets voor pyrolyse olie te halen.

Wist u dat...?

  • De stoomleiding naar Akzo vorige maand met een rotvaart schoongemaakt is? 
  • De stoom met een snelheid van 336 km/uur naar buiten kwam?!
  • AkzoNobel onze groene stoom zal gebruiken om de hoeveelheid aardgas die ze gebruiken bij de productie van zout terug te dringen?

Agenda

Financial support

logos-financial-support.png

To demonstrate pyrolysis technology on a commercial scale the Empyro project is financially supported by the 7th Framework Programme of the European Commission (Grant number 239357), by the Dutch government via the topsector Energy: TKI-BBE and by the province of Overijssel via the Energy Fund Overijssel.