Introductie

Met trots presenteren we u weer een BTG-BTL nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief vind u een interview met Saskia Strating, proces engineer bij HoSt. Verder weer een update van de vorderingen omtrent de bouw van EMPYRO, de laatste tweets en nieuwtjes.
We hopen dat u de nieuwsbrief met veel plezier zult lezen.

Met vriendelijke groet,
Het BTG-BTL team

September 2014

Korte kennismaking met ….Saskia Strating

saskia-strating.jpg

Saskia Strating is project manager bij HoSt. HoSt levert binnen Empyro de kennis en engineering van de combustor, stoomketel en de rookgasreiniging.

Wat is je functie bij HoSt?

Ik ben binnen HoSt project manager en proces engineer, gespecialiseerd in projecten op het gebied van houtgestookte centrales en rookgasreiniging. Ik werk al bijna 20 jaar voor HoSt. Na mijn studie Chemische Technologie aan de Universiteit Twente ben ik meteen bij HoSt begonnen. Mijn afstudeeropdracht ging over ontzwaveling en HoSt zocht op dat moment iemand die daar kennis van had. Ik heb eigenlijk nooit de behoefte gehad om ergens anders te werken. Binnen HoSt krijg je veel vrijheid en verantwoordelijkheid en mijn taken zijn zeer breed. Daarnaast is HoSt de laatste jaren sterk gegroeid en heeft zich sterk ontwikkeld. Dat houdt het spannend en interessant. 

Kun je wat meer vertellen over HoSt?

HoSt levert bio-energiesystemen; biogasinstallaties voor de boerderij en industrie, houtgestookte ketels, warmtekrachtinstallaties en wervelbedvergassers. HoSt is zo’n 25 jaar geleden ontstaan uit Holec Projects en Stork. Sinds 1999 is het een zelfstandige onderneming. HoSt is een van de grootste leveranciers van Biogas installaties voor bijna alle organische afval.  Zoals rioolslib, GFT, slachterijafval. HoSt heeft in totaal 80 mensen in dienst (In NL 60 mensen, in Letland 10, in Polen 3 Frankrijk en Engeland allebei 1) en we groeien nog steeds. Het is een innovatief bedrijf, waar bijna elk jaar wel een nieuw product ontwikkeld wordt, zoals Thermische Druk Hydrolyse, biogasopwekking naar aardgas. HoSt heeft een eigen lab en werkplaats in Enschede. Directeur-eigenaar van HoSt is Herman Klein Teeselink. Hij is wat mij betreft het creatieve brein van HoSt; erg plezierig om mee samen te werken.

Wat is de rol van HoSt binnen Empyro?

HoSt is verantwoordelijk voor het stoomgedeelte na de combustor en de stoomturbine, inclusief de rookgasreiniging. De elektriciteit die wordt opgewekt door de expansie stoom in de turbine, wordt vervolgens weer gebruikt voor het pyrolyse proces. De overgebleven ‘lage druk stoom’ gaat tenslotte naar de buren van Empyro, Akzo Nobel. De kracht van HoSt ligt in de ervaring met houtgestookte ketels en de uitgebreide kennis van stoom. Empyro is een mooi project om aan mee te werken, het is weer een stap vooruit in de verduurzaming van de energievoorziening. Het slagen van dit project is cruciaal voor de toekomst van BTG-BTL en we zullen er alles aan doen om dit te ondersteunen.

Wat is buiten je werk je passie?

Ik tennis graag en veel. Ik doe ook veel voor de tennisvereniging; ik organiseer activiteiten voor de jeugd, zoals een kamp, toernooien en dergelijke. Zelf heb ik ook kinderen, drie jongens van 11, 13 en 15 jaar oud. Ik ben dus niet alleen op mijn werk in de minderheid als vrouw, ook thuis zit ik tussen 4 mannen. Dat is geen probleem, ik denk er eigenlijk niet zo over na. Verder ben ik gek op tuinieren, we hebben een grote tuin en een kleine groentetuin waarin ik van alles probeer te laten groeien. Dat lukt de ene keer beter dan de andere…   

Ook thuis ben ik altijd bezig om het leven duurzamer te maken. Mijn man wordt er wel eens gek van, ik bedenk steeds weer iets nieuws om aan te pakken. Zonnepanelen, een douche met warmte terugwinning, de houtkachel, vloerverwarming, enzovoort. Uiteindelijk moeten we er toch alles aan doen om een duurzame samenleving na te streven.

Laatste tweets

tweets_4.jpg.jpg

Wist u dat...?

  • We door het gebruik van pyrolyse olie voor de productie van asfalt, in de toekomst zelfs een negatieve CO2 footprint kunnen bereiken?
  • We ondanks de natte weersomstandigheden van de laatste maand nog steeds op schema liggen met de bouw van Empyro?
  • Empyro straks één van de grootste biomassa pyrolyse installaties ter wereld zal zijn?
  • Er een nieuwe Empyro project folder beschikbaar is.
 

 

   

Empyro viert slaan 1e paal

Gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel (Economie, Energie en Innovatie) bezocht op woensdag 21 Mei de bouwplaats van Empyro om het slaan van de eerste paal te komen vieren. Tevens onthulde hij het bouwbord van deze biomassa pyrolysefabriek in aanbouw en plaatste hij een symbolische paal gedoneerd door de provincie.  Om dit mooie moment te vieren heeft BTG-BTL aansluitend een tour langs een aantal technologieleveranciers van Empyro in de regio georganiseerd. Hieronder waren Broeze in Nijverdal, Stork Thermeq in Hengelo en Zeton in Enschede. De 40 aanwezigen tijdens deze toer waardeerden deze kans om de bouw van Empyro van dichtbij mee te maken.  

Empyro voortgang

Afgelopen weken hebben we erg nat weer gehad in Nederland. Dit heeft de bouwvakkers in Hengelo echter niet weten af te remmen. De meeste funderingen zijn gereed, zoals ook op onderstaand beeld van de webcam is te zien. 

Men werkt nu aan de tafel voor de stoomturbine, de stoomleiding naar AkzoNobel en de beschermende bak onder de pyrolyseolietank. Over een maandje arriveert als één van de eerste grote componenten de biomassa droger op site. In de werkplaats van Zeton hebben ze geen last van het weer. Ook hier ligt het project nog steeds op schema. Vlak na de droger, zal het pyrolyse skid vanaf Zeton op transport gaan. Op de foto hier onder is de controlekamer te zien, welke nu gekoppeld aan de installatie in aanbouw bij Zeton.

Deze controlekamer is gebouwd en ingericht bij Broeze in Nijverdal en vanaf daar naar Zeton vervoerd.

Ook gebouwd bij Broeze is de combustor (zie onder) welke ondertussen is gedemonteerd, voorzien van isolatie en opnieuw bij Zeton is aangekomen en in zijn skid gemonteerd.

Hieronder is te zien hoe de condensor werd gemonteerd. Deze zorgt ervoor dat de oliedampen snel afkoelen en daardoor vloeibaar worden.

Ondertussen is Zeton bijna klaar met de beplating van de buitenkant van de skids. Dit zorgt ervoor dat de installatie direct een vrijstaand en overdekt gebouw zal vormen wanneer deze eind oktober op site weer in elkaar gezet wordt.

De volgende nieuwsbrief zal tegen het einde van dit jaar verschijnen. Volgens de planning zal Empyro dan geheel in elkaar zijn gezet in Hengelo. Dan zullen de ingenieurs en operators van BTG-BTL en Empyro in januari de installatie in bedrijf gaan nemen. Een boeiende periode waarvan we u natuurlijk weer op de hoogte zullen houden!

Empyro operators starten opleiding

De afgelopen tijd zijn er gesprekken geweest met potentiële operators voor Empyro. Voornamelijk Empyro plant manager Martin Risseeuw heeft hierbij veel aandacht besteed aan het selecteren van een team met een mix van ervaring in verschillende technische disciplines. Het definitieve team bestaat uit zes operators met gezamenlijk meer dan een eeuw aan ervaring in het bedrijven van installaties voor onder meer Akzo Nobel, DSM en Diversey. Vorige werkgebieden omvatten onder meer elektrotechniek, procestechniek, mechanisch onderhoud en scheepswerktuigkunde.

Maandag 1 september zijn deze vier ervaren krachten en twee jonge talenten in Enschede begonnen met hun opleiding. Als eerste wordt uitgebreid aandacht besteed aan het ontwerp en het regelsysteem van Empyro. Vervolgens komen veiligheid en procedures aan bod. Om veilig en correct te werken met Empyro ’s elektrische systemen krijgt men vervolgens een cursus NEN3140. Empyro bevat ook een stoomketel en stoomturbine dus ze krijgen ook een cursus stoom aangeboden.

Wanneer ze gevraagd worden naar hun drijfveer reageren ze eensgezind: De uitdaging van het werken in een klein hecht team, in een nieuwe installatie, gebaseerd op een nieuwe technologie en vanaf dag één meewerken met het opbouwen van een nieuwe organisatie, dat is waar deze mannen het voor doen.

We wensen ze veel succes en werkplezier!

Financial support

logos-financial-support.png

To demonstrate pyrolysis technology on a commercial scale the Empyro project is financially supported by the 7th Framework Programme of the European Commission (Grant number 239357), by the Dutch government via the topsector Energy: TKI-BBE and by the province of Overijssel via the Energy Fund Overijssel.